Φοροδιαφυγή και τρόποι αντιμετώπισηςΠρόσφατο άρθρο της Financial Times αναφέρεται σε ένα φλέγων θέμα , της φοροδιαφυγής και τους τρόπους αντιμετώπισης της από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.  Συγκεκριμένα «η ευρωπαϊκή παραοικονομία κοστίζει 454 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλειες φόρων» . Μια τραγελαφική κατάσταση η οποία όμως, εάν το αναλογιστεί κανείς, επηρεάζει όλους τους πολίτες σε όλα τα στρώματα και σε διάφορους τομείς, όπως ανεργία, αδήλωτη εργασία, χαμηλά επιδόματα και συντάξεις, αποκοπές μισθών και λοιπά. 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο έχει σοβαρό πρόβλημα παραοικονομίας με αποτέλεσμα να αυξάνει τους φόρους της στην προσπάθεια της να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Όσον αφορά την χώρα μας, στην Κύπρο ήδη ψηφίστηκαν νομοσχέδια για φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχο έχουν την επιχειρηματική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων.

Εντούτοις το καυτό θέμα της φοροδιαφυγής, παραμένει ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι απώλειες φόρων προκύπτουν κυρίως από επιχειρήσεις οι οποίες αν και έχουν μεγάλα εισοδήματα και κέρδη, εντούτοις δηλώνουν χαμηλότερα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.  Άλλος λόγος απώλειας φορολογικών εσόδων είναι η αδήλωτη εργασία η οποία λαμβάνει αυξητικές τάσεις, κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, θεωρώ πως η οικονομική κρίση, έχει δυναμώσει τον τρόπο σκέψης και δημιούργησε νέες πολιτικές , νέες νομοθεσίες, καθώς επίσης και σύναψη νέων συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.  Στόχος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους ως προς την επίτευξη μείωσης της φοροδιαφυγής, μέσω της κοινής φορολογικής πολιτικής και φορολογικής εναρμόνισης. Οι εθνικοί κανόνες δυστυχώς επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να κερδίζουν, ενώ σε κάποιες άλλες να ζημιώνουν. Έτσι δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.

Χρειάζεται άμεση επιβολή δραστικών μέτρων όπως η πρόταση που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία συμφώνησαν οι Υπ. Οικονομικών να τεθεί σε εφαρμογή το 2017. Με βάση τη συμφωνία αυτή, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις φορολογικές τους βάσεις και να στοχεύσουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί όσον αφορά στη φορολογία μέσω της αξιοποίησης φορολογικών πλεονεκτημάτων που επιτυγχάνουν σε διάφορες χώρες. Όμως μέχρι το 2017 πιθανόν να αυξηθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. 

Ένα άλλο μέτρο μείωσης της φοροδιαφυγής είναι η χρήση πιστωτικών καρτών σε μεγαλύτερο βαθμό από τις χώρες όπου οι πλείστες συναλλαγές τους γίνονται με μετρητά. Η στροφή από τα μετρητά προς τις πιστωτικές κάρτες θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων μιας και θα υπάρχει περισσότερος έλεγχος στη διακίνηση χρημάτων.

Ίσως η αφύπνιση των κυβερνήσεων, αν και αργοπορημένη, να θέσει νέους ορίζοντες και να δημιουργηθεί μια δυνατή οικονομία σε μεταγενέστερο στάδιο, η οποία θα ωφελήσει την επόμενη γενιά, ούτως ώστε να μην ζει υπό τον φόβο της ανεργίας και της επιβίωσης.

 


Πηγές : Financial Times , NewsBomb.gr, topontiki.gr

Comments