Περί φιλοσοφίας ο λόγος


Η φιλοσοφία ανέκαθεν ήταν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτή, δεν νοείται η ύπαρξη του ανθρώπου. Όπως πολύ σωστά είπε ο Επίκουρος (αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ), ούτε όταν κάποιος είναι νέος να αργοπορεί να φιλοσοφήσει, ούτε όταν είναι γέρος να καταπονείται φιλοσοφώντας. [...] Πρέπει, λοιπόν, να φιλοσοφεί και ο νέος και ο γέρος: ο ένας ώστε, καθώς γερνά, να παραμένει νέος μέσα στα αγαθά – από ευγνωμοσύνη προς τα όσα έγιναν -, και ο άλλος, αν και νέος, να είναι συνάμα και ώριμος, καθώς θα είναι απαλλαγμένος από το φόβο για όσα θα γίνουν.

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο, υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στάσιμοι και εγκλωβίζονται μέσα στις φοβίες τους, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν ή νομίζουν ότι είναι ευτυχισμένοι και άνθρωποι που δεν φοβούνται τίποτα αλλά παρόλα αυτά, δεν νιώθουν ευτυχείς. Φυσικά μπορεί να ισχύσει και το αντίθετο όσον αφορά τη μέτρηση ευτυχίας σε σχέση με τις φοβίες. Δηλαδή να μην έχεις καθόλου φοβίες και να είσαι ευτυχισμένος, όμως είναι πράγματι εφικτή ή δυνατότητα αυτή? Είναι δυνατόν να μην έχεις καμία φοβία? Κάποιοι ζουν πολύπλοκα και άλλοι απλά χωρίς πολλά υλικά αγαθά. Κάποιοι άλλοι προτιμούν το ρίσκο και κάποιοι επιλέγουν την ασφαλή οδό. Κάποιοι αναζητούν πολλά και άλλοι λίγα. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο απώτερος σκοπός του ανθρώπου? Να ζει κανείς ή να μην ζει? Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία. Κανείς δεν μπορεί να το στερήσει αυτό, ούτε καν ο ίδιος μας ο εαυτός. Αν χαθεί η ψυχική ηρεμία λόγω φοβιών και επιλογής πόνου, τότε αυτομάτως η ευτυχία φεύγει.

Συνεπώς η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα, είναι απλή, να ασκήσουμε το δικαίωμα μας, στην ευτυχία. Η ουσία είναι η επιλογή των πραγμάτων που μας δημιουργούν ευτυχία. Αν και κάποιοι ίσως κρίνουν βεβιασμένα, την τοποθέτηση αυτή λόγω εσφαλμένων εντυπώσεων. Η επιλογή πραγμάτων δεν προϋποθέτει απαραίτητα την επιλογή μιας χαώδους κατάστασης που θα επιφέρει πόνο και μικρής χρονικής διάρκειας ευχαρίστηση, αλλά την επιλογή πραγμάτων που στόχο έχει την ψυχική ηρεμία και ευτυχία. Όπως πολύ εύστοχα είπε ο Επίκουρος «την ηδονή την έχουμε ανάγκη ακριβώς τότε, όταν πονούμε από την απουσία της∙ ενώ όταν δεν πονούμε, δεν την χρειαζόμαστε πια» και επίσης «γεννηθήκαμε μια φορά και δεν γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη• και κατ’ ανάγκην δεν υπάρχει πια κάτι αιώνια. Όμως εσύ, που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία σου: και η ζωή σπαταλιέται στις αναβολές κι ο καθένας μας πεθαίνει γεμάτος ασχολίες»

Και τέλος, κλείνω με την εξής σημαντική και ουσιώδη φράση του φιλόσοφου «Αυτός που αδικεί είναι δύσκολο να ξεφύγει• αλλά να βεβαιωθεί πως θα συνεχίζει να ξεφεύγει είναι αδύνατον» .Πηγές : Βικιφθέγματα, BoredPanda

Comments