Λαϊκίστικες διαθέσειςΠολλοί με έντονες κρίσεις θυμού, αρκετοί έξω φρενών, άλλοι τόσοι πυρ και μανία. Καθημερινές συμπεριφορές που όλοι σχεδόν οι πολιτικοί μας φωστήρες επιδεικνύουν. Οι φωνές αυτόκλητων πολιτικών «διανοούμενων» στη μέγιστη ένταση σε καιρούς χαλεπούς. Ιδιαίτερα σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο απλός κόσμος περιορίζεται σε συζητήσεις σε πηγαδάκια εντός και εκτός παρέας. Περί ρουσφετολογίας, απαξίωσης και χαμένων ηθικών αρχών. Ενίοτε, περιορίζεσαι υπό φόβο, και τίθεσαι υπό αμφισβήτηση αν εκφράσεις τις ειλικρινείς απόψεις σου. Διαφωνείς, συμφωνείς και πάει λέγοντας. 

Τελείωσαν τα προεκλογικά, και μένει το Κυπριακό εδώ στο νησί. Ένα πολιτικό πρόβλημα που κρατάει χρόνια. Ίσως αν τυχόν και επιλυθεί, να μην υπάρχει και λόγος ύπαρξης κάποιων πολιτικών. Ίσως...κάποιοι βολεύονται και άλλοι ξεβολεύονται. Το κεφάλι μας είναι έτοιμο να εκραγεί με τον καθημερινό καταιγισμό των διαβολικών ξένων συνωμοσιών, πράξεων και θεωριών. Τουτέστιν, δεν ορίζεις, σε ορίζουν. Το παιχνίδι, λένε, ήδη χάθηκε. Γίναμε, λένε, έρμαιο της άκρατης επιμονής του Ερντογάν. Καταντήσαμε, λένε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Απλοί παρατηρητές υπό το φως των εξελίξεων. Εκεί που πας να βγεις κερδισμένος, βγαίνεις χαμένος. Το παιχνίδι είναι δικό του. Μέχρι και 53 αραβικά άλογα έλαβε από Εμίρη του Κατάρ. ως δώρο. Τελικά τόσο άβουλος και αδύναμος λαός είμαστε που οπισθοχωρούμε στις φοβέρες ενός ανατολίτη; ΄Η μήπως κάποιοι επαγγελματίες πολιτικοί, από φόβο μην χαθεί ο λόγος ύπαρξής τους, προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι καλύτερα να περιμένουμε να ξυπνήσει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς;

Ένα πολιτικό πρόβλημα που κρατάει χρόνια. Ίσως αν τυχόν και επιλυθεί, να μην υπάρχει και λόγος ύπαρξης κάποιων πολιτικών. Ίσως...κάποιοι βολεύονται και άλλοι ξεβολεύονται. Το κεφάλι μας είναι έτοιμο να εκραγεί με τον καθημερινό καταιγισμό των διαβολικών ξένων συνωμοσιών, πράξεων και θεωριών. Τουτέστιν, δεν ορίζεις, σε ορίζουν. Το παιχνίδι, λένε, ήδη χάθηκε. Γίναμε, λένε, έρμαιο της άκρατης επιμονής του Ερντογάν.

Πέραν του κυπριακού, η αγανάκτηση των πολιτών αυτή τη φορά φάνηκε. Οι πνιγμένοι αρπάζονται από τα μαλλιά τους για να σωθούν. Ο προεκλογικός λαϊκισμός βοήθησε στο να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν διαφορετικές νέες "ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις". Νέο αναμάσημα παλιών φαγητών. Νέα κόμματα - σωσίβια για να επιπλεύσουν ξανά τα κούτσουρα που αλλιώς θα βούλιαζαν. Το πολιτικό σύστημα έχει εκφυλιστεί προ πολλού. Κανείς δεν γνωρίζει όμως αν ο λαϊκισμός θα κρατήσει λίγο, ή πολύ και ποιες συνέπειες θα επιφέρει. 

Δεν είναι ώρα για λαϊκίστικες διαθέσεις. Είναι ώρα για να συνειδητοποιήσουμε ως λαός, ως οι αποκλειστικά υπεύθυνοι, ότι χρειάζεται σοβαρότητα για το κοινό συμφέρον μας. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Με λαϊκισμό για αλατοπίπερο. 

Έρχεται καλοκαιράκι. Το μόνο που πραγματικά επιθυμείς είναι να βουτήξεις μέσα στο νερό, χωρίς σκέψεις. Παρά μόνο ελευθερία και έντονη ανάγκη για το μονοπάτι της μοναχικότητας. Τώρα το τι σχέση έχει η πολιτική με τη θάλασσα, μόνο όποιος αηδίασε το γνωρίζει. Η θάλασσα αποτελεί μια κάποια διέξοδο για να ξεπλύνεις τις μουντζούρες τις οποίες οι "φωστήρες" έχουν πιτσιλίσει στις σκέψεις σου. Τότε, όλα τα παρεξηγημένα, τα θολά και τα περιορισμένα ξεκαθαρίζουν... Έστω και λίγο.

*(Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στη Huffingtonpost.gr στις 26/5/16)

Comments